Ganske tæt på fastlandet ved Salling ligger Limfjordsøen Fur. Det tager kun 3 minutter at sejle ud til øen, fra Branden. På trods af den korte afstand er Fur nok en af de mest eksotiske øer i Danmark, både hvad angår kultur og natur.
Fur er en af Danmarks mindste beboede øer med hensyn til areal, men der bor tæt ved 900 fastboende på øen og oveni skal lægges 250.000 årlige besøgende turister. I modsætning til de fleste andre småøer, har Fur masser af industriarbejdspladser, baseret på unikke mineraltype moler.
Netop moler og de fossiler, der gemmer sig i moleret er det, der har placeret Fur på Danmarkskortet, men øen har langt mere end fossiler og sjældne mineraler at byde på.
NATUREN PÅ FUR
Som følge af et vulkanudbrug på Grønland engang i urtiden, er Furs natur helt speciel og meget anderledes end det man finder i resten af Nordjylland. Mod syd er øen flad som en pandekage og det er her man finder øens smålandsbyer, samt Nederby. Nederby er øens hovedstad og det er her færgen ligger til. Den nordlige del af øen er domineret af molersskrænter, der er temmelig høje og stejle. Hele landskabet nordpå er stærkt kuperet både inde i landet og ved kysten. Nordøen byder også på øens bedste strande og det er ved disse strande at man kan være heldig at finde fossiler langs skrænterne.
I midten af øen graves der stadig efter moler, dog har man valgt at frede en stor del af området, så man er garanteret at kunne se både skrænter og moler i fremtiden. Det mest kendte vartegn er Bispehuen, der er en sjov klump ler, der som følge af udgravninger er formet som en bispehat. Indtil 1860 var der ingen træer på Fur som følge af skovhugst, men i dag er der igen skovområder på dele af øen. De største sammenhængende skovområder finder man på Nordøen, hvor de største sommerhusområder også er.
VANDRERUTERNE PÅ FUR
Noget af det bedste ved Fur set fra et vandringsperspektiv er at der er vandre ruter over hele øen. Der er endda anlagt en vandrerute, der fører dig hele vejen rundt om øen. En gang om året afholdes Fur Rundt Marchen hvor stort set alle på øen, samt en del turister vandrer hele øen rundt på en dag. Foruden “øen rundt” ruten, er der også anlagt 5 farvemarkerede vandreruter på Fur. Du kan finde et kort over alle ruterne her.
De 5 mindre vandreruter, giver dig mulighed for at få et godt indtryk af den meget varierede natur på Fur. Eksempelvis fører en af ruterne dig igennem et fladt vådområde ved fjorden, hvor du kan se masser af fugle, blandt andet fiskehejre og skarver. En anden rute fører dig igennem dybe, mørke skovområder (der dog som alt på øen ikke er specielt store) og langs klinter ved stranden. En del af ruterne enten starter ved, slutter ved eller går forbi Fur Bryghus, der på alle måder er et besøg værd. Her får du mulighed for at smage på en lang række sjove danske special-øl, der er baseret på lokale ingredienser. På bryghuset er der også mad til fornuftige priser hele sommeren.
FUR RUNDT
OVERNATNING
Da Fur årligt besøges af tæt på 250.000 turister siger det næsten sig selv at der er masser af overnatningsmuligheder. Hvis du vil kombinere din vandring på Fur med en længere ferie er der masser af sommerhuse, som du kan leje dig ind i. Du finder en fin oversigt over tilgængelige sommerhuse her. Der er også et par lejligheder i Nederby, der kan lejes via Airbnb og så er der en campingplads i nærheden af Fur Bryghus. Endelig er der også et par rigtige hoteller på øen. Et i Nederby og et i Hvirp.
Foruden gode overnatningsmuligheder har øen også en velassorteret SuperBrugs og en lille håndfuld ganske udmærkede spisesteder. Endelig er der også et enkelt decideret værtshus ved havnen.
AKTIVITETER OG SPECIALITETER PÅ FUR
Som nævnt i indledningen til denne artikel er der meget mere end moler at komme efter på Fur. Øens beliggenhed midt i Limfjorden gør, at der er rig mulighed for at bade. Derudover er der fyldt med Stillehavsøsters, Limfjordsøster, rejer og muslinger i fjorden. Så er du glad for skaldyr så på med et par gode badesko, gå så en 5-10 meter ud i Limfjorden og saml ind til aftensmaden.
Foruden skaldyr og lækkert badevand er der også et hav af kunstnere, der er bosat på Fur så der er masser af kunstudstillinger. Mest kendt af disse er nok Fur-fiskene, der er nogle sjove fiskeskilte, der er placeret rundt omkring på hele øen. Der er også et lokalt værtshus kaldet “Skuret”, hvor der er gang i den stort set alle ugens dage. Endelig bør man også smage Fur-øl når man er på øen.
Du kan læse mere om andre vandreture i Danmark her.