Madeira har været berømt som vandredestination ligeså længe, der har været interesse for vandreturisme. I høj grad skyldes dette øens smukke natur, behagelige klima og så selvfølgelig Levadaerne.
Sådan kommer man til Madeira
I vinterhalvåret er det relativt let at komme til Madeira fra de fleste danske lufthavne, da øen er populær for charterselskaber. Hvis du er mere til selv at arrangere dine rejser så er der efterhånden også en del flyselskaber, blandt andet Norwegian, der flyer relativt billigt. Du kan finde en oversigt over fly og priser her. Selvom det meste turisme på Madeira stadig er domineret af charterbureauer er det faktisk meget let at finde overnatningsmuligheder på egen hånd. Du kan eksempelvis let finde en oversigt over hoteller og lejligheder her. De fleste overnatningssteder på Madeira ligger i hovedbyen Funchal. Det kan derfor være en fordel at leje en bil når man ankommer så man let kan komme frem til vandreruterne. Alternativt kan man for relativt billige penge komme med på guidede gruppeture til de mest populære vandreruter på Madeira. En halvdagstur bør koste 10-15 €. En heldagstur bør ligge mellem 20-30
Levada vandringer
Levadaer er traditionelle vandingskanaler, der blev anlagt i 1800-tallet overalt på Madeira. Grundet øens beliggenhed langt ude i Atlanterhavet er der ekstrem forskel på vejret på den nordlige og sydlige del af øen. På nordsiden af Madeira regner der ekstremt meget, mens sydsiden er relativ tør. Problemet for de portugusiske bosættere var at den frodigste landbrugsjord var på den sydlige del af øen, ved Funchal. Derfor byggede man et sindrigt system af vandingskanaler. Levadaernes oprindelige hovedformål var således at sørge for at føre vand fra den våde nordside ned til sydsiden, men for at holde systemet ved lige byggede man smalle stier ved siden af kanalerne. Det er netop dette der har gjort Levadaerne til noget ganske unikt for vandrere. På grund af irrigationssystemets omfang kan man stort set vandre langs Levadaer overalt på Madeira. En Levada vandring giver dig mulighed for at komme helt tæt på Madeiras smukke bjergrige natur, UNESCO bevarede lauerbærskove samt øens eksotiske landbrug.
Naturen på Madeira
Selvom Madeira ikke er en specielt stor ø, så er naturen alligevel ekstremt varieret. Den sydlige kyst er relativt tør og ville uden kunstvanding fra Levadaeren nok minde en del om Tenerife flere hundrede kilometer sydpå. Nordkysten er derimod både våd og vindblæst. Visse steder fører fugtigheden til en næsten tropisk frodig natur, mens den hårde vind andre steder skaber en barsk natur, der næsten kan minde om Færøerne.
Midten af Madeira er et fladt højland, hvor der stort set altid regner og blæser. Det er det eneste større flade område på øen, men på grund af vejret er det kun velegnet til at holde kvæg på græs. Lige nedenfor det centrale plateau er der ideelle forhold for lauerbærtræer. De lauerbærskove man finder på Madeira er nogle af de eneste tilbageværende eksempler på en skovtype, der engang dækkede store dele af Sydeuropa. Skovene er derfor beskyttede og anerkendt som verdenskulturarv af UNESCO.
Landbruget på Madeira adskiller sig markant fra det man kan se på Kanarieøerne nogle hundrede kilometer længere syd på. På grund af det langt fugtigere vejr og de imponerende vandingsanlæg, der er anlagt på øen, vokser der et væld af eksotiske planter. Bananer vokser frit udendørs, men også frugter som papaya, guava og passionsfrugt dyrkes udendørs. Endvidere finder man en del frugter som jeg i hvert fald aldrig havde set eller smagt før.
Vandreruter på Madeira
Som tidligere nævnt er der stort set anlagt vandreruter over alt på Madeira. Det er derfor ikke muligt at nå alle vandreruter hvis mindre du har et par måneder til rådighed. Generelt er ruter, der går langs Levadaer relativt flade, så de kan klares af de fleste uanset kondition og form. Andre ruter såsom Ponta de São Lorenco eller ruten over Madeiras højeste punkter indebærer voldsomme stigninger og kræver derfor en god kondition. Det er vigtigt at man altid holder sig til ruterne for ikke at fare vild. Går man på egen hånd kan det endvidere være en god ide at medbringe et detaljeret kort da afmærkningen af ruterne ofte er mangelfuld.
Ponta de São Lorenco
En af de hårdere vandreruter på Madeira finder man et par kilometer nord for lufthavnen. Ponta de São Lorenco er Madeiras østligste punkt og det er en dramatisk, vindblæst halvø næsten uden vegetation. Vandreruten begynder og slutter ved en stor parkeringsplads og det er utrolig let at følge ruten. Dette gør at det er en oplagt rute at gå på egen hånd uden guide. På grund af vinden bør man ikke begive sig ud på trekket hvis der er meget dårligt vejr.
Rabacal til de 25 vandfald
En af de mest berømte Levadavandringer på Madeira er turen mellem Rabacal og de 25 vandfald. Ruten starter oppe på det centrale højland så det er nødvendigt at have varmt tøj med. Herfra går ruten nedad gennem lauerbærskove indtil man kommer til den Levada man skal følge for at nå hen til de 25 vandfald. Lige der hvor ruten mødes med levadaen ligger der en lille café, hvor det er muligt at købe mad og drikkevarer. De 25 vandfald er ikke synderligt store, men de ligger inde i en dyb slugt, der gør at man nærmest føler sig afsondret fra omverdenen. Er man med en organiseret tur eller med offentlig transport kan man fortsætte videre ned og ramme en anden hovedvej end den man kom fra. Er man selv kørende følger man bare samme vej op igen.
Du kan finde flere ruter og kort over nogle af dem på den officielle turisme portal for Madeira.