Ude i Horsens fjord, ca en times sejlads fra havnebyen Snaptun ligger Endelave. Øen er ikke specielt overbefolket af mennesker, der er ca. 150 indbyggere tilbage, men den er til gengæld hjemsted for enormt mange vilde kaniner.
Det er nok mest af alt kaninerne Endelave er kendt for og de nuttede og utroligt talrige kaniner er også noget helt specielt som man ikke kan opleve andre steder i Danmark (der er kaniner andre steder, men ikke i så voldsomt antal). Kaniner er så ikoniske for Endelave at øens længste vandrerute, Kaninoen, endda er opkaldt efter dem.
Turen fra Snaptun til Endelave tager ca. 1 time og det er en god ide at købe billet på forhånd i højsæsonen. På Færgen kan du købe drikkevarer og snacks til meget rimelige priser. Du kan finde fartplan og bestille billet her.
Vil du bo tæt på færgen eller vil du kombinerer en tur til Endelave med en tur rundt i det Østjyske så kan du finde overnatning her.
Naturen på Endelave
Endelave er overvejende en flad ø med masser af landbrug. Der er udmærkede strande flere steder langs kysten og endda inde i Endelave by. Den nordlige ende af Endelave består af et 170 hektar stort fredet naturområde Øvre. Området byder på en meget varieret natur med strandenge, lyng og krat. Der er sat en del får ud til at afgræsse området. På den sydøstlige side af øen finder du sommerhusområder, strande og en smule skov. Hele den sydvestlige halvdel af øen består af Endelave by, lufthavnen og landbrug samt Endelave Ø-lejr.
Som jeg også kort nævnte i indledningen er det helt unikke ved Endelave de utrolig mange kaniner. Især ved solopgang og solnedgang vrimler det virkelig med kaniner, endda inde midt i byen og på havnen.
Det skal dog nævnes at kaninerne af og til rammes af sygdom når der bliver mange nok, hvorefter, der går nogle år før der er mange af dem igen. Da jeg var på Endelave i 2019 var der adskillige lokale, der mente at der nu var ved at være så mange kaniner, at det kun var et spørgsmål om ganske kort tid før de bliver ramt af sygdom igen.
Vandreruter på Endelave
Der er etableret 4 vandreruter på Endelave af forskellig længde. Alle ruterne giver mulighed for at se kaniner og fører dig gennem øens landbrugsområder og forbi øens rigtig fine badestrande. Den største Kaninoen på 21 km fører dig stort set hele vejen rundt om øen, så du på denne ene rute får set tæt ved alt, der er at se på øen. Minikaminoen på 12 km følger i grove træk den samme vej som Kaninoen, dog skyder du på denne genvej et par steder på nordøen, og så kommer du ikke helt ned til lufthavnen. Både Kaminoen og Minikaminoen byder på smuk dansk natur, når den er bedst især på stykket gennem Øvre, hvor du også kan se Samsø, Tunø og Fyn i klart vejr.
De to sidste ruter, der bare hedder rød og gul kaninrute er mindre ruter, der ikke går så langt væk fra fra Endelave By. Gul rute på 5,5 km er fører dig dog helt ned til Klinten ad natursti, som er en af de enste på øen. En rigtig flot tur, som du dog ikke bør forsøge hvis du er gangbesværet, da stranden består af store sten.
Overnatningsmuligheder
Selvom Endelave er en ret kendt dansk turist-ø er der alligevel relativt få overnatningsmuligheder. Da jeg var der i 2019 var campingpladsen lige genåbnet efter et par års dvale, hvilket kommer til at gøre det langt lettere at overnatte på øen. Af egentlige hoteller er der kun Endelave Kro, som var der jeg boede. Kroen har 10 værelser og er derudover også øens samlingssted for turister om aftenen, da der både er krostue og glimrende mad. Derudover er der også Louises Pensionat inde i Endelave by. Pensionatet har 4 værelser og ligger næsten klods op ad kroen. Værten på Louises Pensionat er meget imødekommende og ved stort set alt, der foregår på øen. Endelig er der mulighed for at leje godset Louisenlund, der har plads til 53 gæster af gangen, og så er der selvfølgelig også en del sommerhuse, der lejes ud.
Du kan læse mere om vandreture på de danske småøer her.