Imellem Sejerø og Havnsø, nord for Kalundborg, og kun en kort sejltur væk fra fastlandet ligger Nekselø. Øen er med 2,2 km2 en af de mindste beboede danske småøer omend den samtidig er en af de mest kuperede. Der bor kun 17 beboere på øen og foruden et køleskab med høflig selvbetjening er der ikke hverken butikker, restaurationer eller andet at bruge penge på, på Nekselø. Det er derfor en god ide at tage rigeligt med proviant med fra Havnsø, hvis I planlægger at spise på øen. Vand kan tappes fra en vandhane ca. 200 meter fra færgelejet.
Især i sommerhalvåret kan det være en god ide at bestille overfarten i god tid, da der kun er begrænsede pladser på færgen. Da jeg var der i sommeren 2021 var færgen endvidere i stykker, hvorfor mange passagerer blev afvist pga. pladsmangel. Du kan bestille færgeoverfart med Sejerøbugtens Færger her.
Har du brug for overnatning, eller vil du udvide turen med flere oplevelser i området eksempelvis vandreture i Geopark Odsherred, så er det oplagt at leje et sommerhus eller bed and breakfast i nærheden af Havnsø. Du kan se en oversigt over overnatningsmuligheder her.
Øen er ikke bilfri, men det er begrænset hvad behov man som besøgende har for at tage en bil med, da vejnettet er småt og ikke fører andre steder hen end rundt på den centrale del af øen. De lokale kører uden nummerplader da hele øen er privatejet.
Naturen på Nekselø
Nekselø er en ekstremt kuperet ø, beliggende lige ud for Sjælland ved Havnsø. Øen er kun tyndt befolket og hele den nordligste tredjedel af øen, samt den nordlige kyst er udlagt som naturreservat. Naturreservatet er lukket af for færdsel i store dele af året. Naturen på Nekselø er sammen med Sejerø præget af sin placering i Storebælt. Beliggenheden medfører at der generelt falder mindre regn og er flere solskinstimer end i resten af Danmark. Klimaet er således steppeagtigt, hvilket medfører at der på Nekselø findes en del sjældne dyr og planter bla. Klokkefrø, merian og svalerod. Den sydlige del af øen, når den besøges via den afmærkede vandrerute, var ved mit besøg i 2021 stærkt overgroet med masser af brændenælder og krat, samt smukke udsiger over Sejerøbugten. Endelig er der et ret vildsomt skovområde umiddelbart syd for færgelejet, dvs. på den østlige side af øen.
Vandreruter på Nekselø
Der er etableret en natursti på Nekselø, der officielt er sammensat af to forskellige ruter. Den ene rute dækker nordøen, mens den sydlige løber rundt om kirken og ”byen”. De to ruter kan dog sagtens kombineres så man får en samlet tur rundt om Nekselø. Som tidligere beskrevet består nordsiden af øen af et kuperet, græsbevokset område, der delvist er udlagt som fuglereservat. Stien går direkte nord fra færgelejet forbi et par gårde og munder så ud i blidt skrånende bakker med en fantastisk udsigt over fuglereservatet. Her kan anbefales at nyde den medbragte madpakke.
Herfra er det vigtigt at finde stien, hvis du går turen i fuglenes yngletid, da man ellers risikere at ende på stranden, hvor der er adgang forbudt. Stien følger bakkerne og går ikke ned på stranden. Herefter er stien let at følge ned langs vestsiden af Nekselø. Da jeg gik turen var stien dog stærkt tilgroet med brændenælder og tjørn, så tag gerne solidt tøj på.
På det sydligste punkt har man fin udsigt over Røsnæs og Havnsø inden stien går ind over nogle kvæggræsningsområder, forbi det tidligere nævnte køleskab med drikkevarer og hen til kirken. Endelig skal du gennem skoven. Her er stien ret vildsom og, der kan være meget vand og sump, der skal forceres.
Ruten kan selvfølgelig også tages omvendt.